Montblanc TimeWalker Extreme Chronograph DLC

SIHH 2014

05 JANUARI 2014, AMSTERDAM
Samenvatting
Op maandag 20 januari 2014 wordt tijdens de Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) in Genève de Montblanc TimeWalker Extreme Chronograph DLC aan het publiek en de internationale pers getoond.

De TimeWalker-collectie viert zijn 10ee verjaardag

Met de TimeWalker Collection die Montblanc in 2004 op de markt bracht, introduceerde het bedrijf zowel een nieuwe serie horloges als nieuwe elementen in horlogeontwerpen. Tot de in het oog springende kenmerken horen de architectonische lijnen, de 43-mm kast, de smalle lunette en de sierlijk geskeletteerde hoorns, plus een grote vlakke wijzerplaat met Arabische cijfers in een opvallende typografie met duidelijke contouren en karakteristieke lancetvormige wijzers. Deze vernieuwende look, waarin mannelijke technologie en sportieve elegantie samenkomen, heeft in het afgelopen decennium niets van zijn aantrekkingskracht verloren. Hierdoor is de TimeWalker-lijn een van de meest succesvolle horlogecollecties van Montblanc geworden. En nu luidt Montblanc het tweede decennium van deze iconografische horlogelijn in met de presentatie van de nieuwe TimeWalker Extreme Chronograph DLC.

Diamantachtig koolstof

De kleur van deze diamantachtige koolstofcoating wordt 'Black 4' genoemd, wat staat voor diepzwart. Het zou bijna onmogelijk zijn een zwarter zwart dan Black 4 te maken. Het acroniem 'DLC' (voor 'diamond-like carbon') geeft aan dat het oppervlak van de edelstalen kast uiterst sterk en duurzaam is. Het staal wordt onder hoge druk met minuscule glasbolletjes gestraald, waardoor het oppervlak een microscopische textuur krijgt waaraan de DLC-

coating zich vrijwel onscheidbaar kan hechten. Zo krijgt het oppervlak een fijne matte afwerklaag. Hetzelfde proces is toegepast op de andere edelstalen componenten, zoals de gemakkelijk pakbare kroon, de chronograafknoppen, de gesp in midnight-zwart en de schroefdeksel aan de achterkant met zijn venstertje van saffierglas. Het venster geeft een duidelijk zicht op het automatische mechanische kaliber MB 4810/507. Dit kaliber, met geïntegreerde chronograaffunctie, is gemaakt volgens alle regels van de Zwitserse kunst van het horlogemaken.

Het loopt in een constant ritme van 28.800 halve slingerbewegingen per uur (4 Hz), wat betekent dat de secondewijzer van de chronograaf in stapjes van een achtste seconde verspringt – voor een exacte meting van korte intervallen.

Een zwart toneel

Het zwart van de kast van de nieuwe TimeWalker-chronograaf loopt door op de grote platte wijzerplaat, waarin de artisticiteit van de cadraniers, zoals de makers van wijzerplaten in horlogejargon worden genoemd, tot uiting komt. De verschillende draaischijven aan de voorzijde van dit horloge liggen op verschillende niveaus. De middelste laag, die het midden en de omtrek van de wijzerplaat bedekt, is versierd met een fijn reliëfpatroon van ronde groeven. De omtrek geeft de seconden aan voor de slanke secondenwijzer van de chronograaf en is onderverdeeld in duidelijk zichtbare stukjes van een kwart seconde, conform de snelheid van 4 Hz van het uurwerk. De drie subwijzerplaten (een voor de gewone secondewijzer en twee waarmee de verstreken tijd voor de chronograaf wordt bijgehouden) staan bij de '6', de '9' en de '12'. De matzwarte, gladde urenring ligt iets boven het middelste vlak en heeft sterk lichtgevende cijfers van Super-LumiNova in de gepatenteerde TimeWalker-typografie en eveneens duidelijk leesbare dubbele indices. Dit ingetogen decor is alleen bedoeld voor tijdsmeting en is een uitstekend voorbeeld van de aandacht die aan leesbaarheid is besteed. Dit wordt nog versterkt door een stel antracietgrijze rutheniumkleurige wijzers die duidelijk afsteken tegen de achtergrond in midnight-zwart. Vijf van de wijzers hebben de typische lancetvorm en zijn ingelegd met Super-LumiNova; de secondewijzer van de chronograaf heeft een tegenwicht en loopt uit in een rode punt. De laatste draaischijf is het datumvenster op '4.30', waarin de huidige datum in witte cijfers in TimeWalker-typografie tegen een zwarte achtergrond verschijnt.

Vernieuwende materialen voor de polsband

Montblanc houdt de traditionele waarden van vakmanschap hoog door de principes van de Zwitserse haute horlogerie na te volgen en tegelijk naar vernieuwende technologieën en concepten te streven. Deze zoektocht naar hoge prestaties en vernieuwing komt niet alleen tot uiting in unieke ontwikkelingen in de wereld van het horlogemaken, maar ook in de gebruikte materialen.

De zwarte polsband van de TimeWalker Extreme Chronograph DLC maakt, net als het horloge zelf, een uitzonderlijk technische en sportief-elegante indruk. Gezien de complexiteit van de gebruikte materialen en het productieproces verdient de band speciale aandacht. De bandinlay is gemaakt van zwart gevulkaniseerd rubber, dat de polsband een extreme kracht en flexibiliteit geeft.

Het runderleer is met zeer sterk garen in de kleur van het leer aan het bovenvlak van de rubberen 'ziel' vastgenaaid. In een arbeidsintensief proces wordt het leer van een structuur voorzien en wordt het tegelijk geïmpregneerd door middel van een behandeling waarbij niet alleen een coating op het leer wordt aangebracht, maar deze coating ook met het leer wordt versmolten, wat de structurele sterkte vergroot – deze vernieuwende leerbehandeling resulteert in een sterk materiaal met speciale eigenschappen die het leer extra bescherming tegen schuren, water en vuur biedt. Deze techniek wordt gebruikt voor verschillende elementen in de diverse Montblanc-productcategorieën – nog een bewijs dat de complexiteit en de eisen ten aanzien van vernieuwing en prestaties voor Montblanc-polshorloges niet alleen voor uurwerken gelden, maar ook voor andere componenten zoals horlogebanden, kastconstructie en wijzerplaten. De hightech polsband van dit model wordt vastgezet met een zwarte edelstalen gesp die, net als de andere edelstalen onderdelen, een beadblast-behandeling heeft ondergaan en een coating van Black 4 DLC heeft.

De nieuwe Montblanc TimeWalker Extreme Chronograph DLC is vanaf najaar 2014 verkrijgbaar.

Montblanc TimeWalker Extreme Chronograph DLC

Typenummer 111197

Uurwerk Kaliber MB 4810/507

Uurwerktype Mechanisch chronograafuurwerk met automatisch opwindmechanisme

Aantal robijnen 25

Gangreserve Ca. 42 uur

Balans Gladde ring

Spiraalveer Plat

Frequentie 28.800 bph (4 Hz)

Draaischijven Uren en minuten vanuit het midden van de wijzerplaat

Subwijzerplaat voor de seconden bij de '9'

Secondewijzer van de chronograaf vanuit het midden van de wijzerplaat

Teller voor 30 verstreken minuten bij de '12'

Teller voor 12 verstreken uren bij de '6'

Datum in een venster bij de '4'

Kenmerken

Kast Met microkorrels gestraald (beatblasted) edelstaal met een donkerzwarte 'Black 4' DLC coating

Krasbestendig, bolvormig, ontspiegeld saffierglas

Met microkorrels gestraalde (beatblasted) edelstalen achterkant met een donkerzwarte 'Black 4' DLC coating, ingelegd met een saffierglas

Afmetingen Diameter = 43 mm, hoogte = 14,5 mm

Waterdichtheid Tot 3 bar (30 m)

Wijzerplaat Zwart met cijfers met een coating van Super-LumiNova, lichtgevende rutheniumkleurige wijzers

Polsband Composiet materiaal van natuurlijk rubber en runderleer met garen in dezelfde kleur, runderleer met koolstof-look textuur en speciaal behandeld voor grotere sterkte, gesp van beadblasted edelstaal met een donkerzwarte “Black 4” DLC coating

Afbeeldingen
Contactpersonen
Download PDF
Download PDF
Over Montblanc

Al meer dan 100 jaar omarmt Montblanc de tradities van eeuwigheidswaarde en exquise vakmanschap. Montblanc’s compromisloze designprincipes, stijl, kwaliteit en vakmanschap hebben er toe geleid dat erfstukken van generatie op generatie worden doorgegeven. Montblanc schrijft zelf culturele geschiedenis middels haar toewijding aan de kunsten.

berichten