Montblanc Star Twin Moonphase

SIHH 2014

05 JANUARI 2014, AMSTERDAM
Samenvatting
Op maandag 20 januari 2014 wordt tijdens de Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) in Genève de Montblanc Star Twin Moonphase aan het publiek en de internationale pers getoond.

De maan vanaf het noordelijk en het zuidelijk halfrond

Montblanc Star-uurwerken zijn klassiek elegante polshorloges. Zij worden gekenmerkt door een geraffineerde ronde kast, een onberispelijke kwaliteit en de toepassing van traditionele decoratieve technieken die van elk uurwerk uit de Star Collection een prachtig tijdloos horloge maken. Al deze kenmerken komen ook terug in de nieuwe Montblanc Star Twin Moonphase, in de vorm van een automatisch kwaliteitsuurwerk, een datumaanduiding en een speciale uitwerking van een maanfaseschijf die de wisselende standen van de maan laat zien voor zowel het noordelijk halfrond als het zuidelijk halfrond. Deze bijzonder zeldzame aanduiding berust op een extra module in de complicatie, die Montblanc alleen in deze configuratie voor deze draaischijf gebruikt en die dit horloge zijn naam gaf: de Twin Moonphase.

De natuurlijke satelliet van de aarde

Een maanfaseschijf, traditioneel een van de populairste horologische complicaties, geeft altijd een zeer poëtisch tintje aan een polshorloge. Al talloze millennia voelen mensen in elke cultuur zich emotioneel verbonden met het helderste hemellichaam aan de nachtelijke hemel.

Maar veel mensen beseffen niet dat de maanfasen zich op verschillende wijze vertonen aan mensen op het zuidelijk halfrond en op het noordelijk halfrond. Uiteraard volgen de maanfasen elkaar in dezelfde volgorde op, ongeacht waar de kijker zich bevindt: volle maan is volle maan en wassende maan is wassende maan, maar de geometrie van de

wassende maan en de afnemende maan op het zuidelijk halfrond zijn gespiegelde afbeeldingen van hun pendanten zoals gezien vanaf het noordelijk halfrond. De sikkel van de wassende maan buigt altijd naar rechts voor een kijker op het noordelijk halfrond, maar naar links voor kijkers op het zuidelijk halfrond. Een analoge situatie doet zich voor met de sikkel van de afnemende maan: deze buigt naar links voor kijkers op het noordelijk halfrond en naar rechts voor kijkers onder de evenaar. De meeste uurwerken met een maanfaseschijf laten de maanfasen zien zoals die verschijnen voor kijkers op het noordelijk halfrond, omdat klokken, horloges en de maanfaseschijf op het noordelijk halfrond zijn uitgevonden en omdat de meeste mensen ten noorden van de evenaar wonen.

De maan vanaf het noordelijk en het zuidelijk halfrond

Op de wijzerplaat van de Montblanc Star Twin Moonphase is dit echter anders, aangezien deze ook recht doet aan het perspectief van de bewoners van het zuidelijk halfrond. In dit horloge wordt een klassieke maanfaseschijf met zijn karakteristiek gevormde venster (dat de geometrie van de wassende of afnemende maan voor kijkers op het noordelijk halfrond nabootst) gecombineerd met een wijzer die de leeftijd van de maan in dagen aangeeft. Deze slanke wijzer staat schuin tegenover de conventionele maanfaseschijf in de onderste helft van de subwijzerplaat voor de maanfasen en wijst hier naar symbolen die aangeven hoe de maanfasen voor kijkers op het zuidelijk halfrond zichtbaar zijn.

Dit alles gebeurt ter hoogte van de "6" op een prachtige, klassieke subwijzerplaat die met aandacht voor ook het kleinste detail is ontworpen. De leeftijd van de maan wordt in dagen rondom de subwijzerplaat aangegeven. Het bovenste gedeelte is gereserveerd voor een vertrouwde maanfaseschijf met een karakteristiek vormgegeven venster waarin de goudkleurige Luna over een donkerblauwe achtergrond schuift en geleidelijk van uiterlijk verandert conform de maanfasen zoals kijkers op het noordelijk halfrond die zien. Het onderste gedeelte is smaakvol versierd met een patroon in de vorm van het Montblanc-embleem en is omkranst met symbolen van de maanfasen zoals deze boven het zuidelijk halfrond aan de hemel verschijnen.

Een eersteklas wijzerplaat

De wijzerplaat is versierd met een fijn guilloche-decor – een klassiek element in de haute horlogerie, dat op de wijzerplaten van de Montblanc Star-horloges wordt gebruikt en waarbij de contouren van het Montblanc-embleem concentrisch worden herhaald op de maanfasewijzerplaat van de Twin Moonphase. Dit decor loopt door tot aan de duidelijk gestructureerde aanduiding voor de minuten en seconden langs de buitenrand van de wijzerplaat. Tussen de "1" en de "2" is er een opening in de wijzerplaat voor de asymmetrisch geplaatste datumaanduiding en bij de "10" is er een cartouche met het MONTBLANC-scriptlogo en het woord "Automatic", dat verwijst naar het zelfopwindmechanisme van het uurwerk. Door de onconventioneel geplaatste datumschijf, de rode accenten in de minuten- en kalenderverdeling en de sikkelvormige punt van de datumaanduiding is dit polshorloge een zeer opvallend object. De zwarte Arabische cijfers, die de Montblanc Star Collection kenmerken, steken duidelijk af tegen de zilvergrijze achtergrond. Deze achtergrond contrasteert sterk met de blauwstalen wijzers, wat voor een uitstekende leesbaarheid zorgt: een bladvormige uren- en minutenwijzer, een batonvormige secondenwijzer met het herziene Montblanc-embleem als tegenwicht, een slanke, rechte aanwijzer voor de fasen en de leeftijd van de maan en een zeer dunne datumwijzer met een helderrode maansikkel aan het uiteinde.

Kasten met de glans van edelstaal

Deze klassieke wijzerplaat is gevat in een speciale gepolijste edelstalen kast, met een eigentijdse diameter van 42 mm en een totale hoogte van 12,7 mm. De wijzerplaat wordt beschermd door een bolvormig, ontspiegeld saffierglas. In het schroefdeksel aan de achterzijde is een venster van saffierglas aangebracht dat een goed zicht biedt op het hoogwaardige mechanische kaliber MB 4810/913. Dit uurwerk met zelfopwindmechanisme is voorzien van een speciale module, die alleen Montblanc gebruikt in deze configuratie om de dubbele maanfasen aan te geven. Het uurwerk met asymmetrische datumaanduiding heeft alle bijzondere snufjes die de Zwitserse kunst van het horlogemaken kenmerken. Het loopt met een snelheid van 28.800 halve slingerbewegingen per uur (4 Hz) en als het horloge gedurende langere tijd niet is gedragen, kan het kaliber handmatig worden opgewonden met de gegroefde, goed pakbare edelstalen kroon met ingelegd Montblanc-embleem. De datum en de maanfasen kunnen

in stapjes van een dag worden bijgesteld met twee knoppen in de zijkant van de kast. Dit uurwerk wordt op klassieke wijze gedragen aan een polsband van krokodillenleer met grote schubben. De polsband wordt gesloten met een exclusieve edelstalen vouwsluiting, waarmee de drager het horloge gemakkelijk om en af kan doen. De Montblanc Star Twin Moonphase is vanaf het najaar van 2014 verkrijgbaar in Montblanc-winkels, in geselecteerde horlogewinkels en bij geselecteerde juweliers.

Montblanc Twin Moonphase

Typenummer 110642

Uurwerk Kaliber MB 4810/913

Uurwerktype Mechanisch uurwerk met automatisch opwindmechanisme; uren, minuten en seconden vanuit het midden van de wijzerplaat; maanfase; datumaanduiding

Aantal robijnen 27

Gangreserve Ca. 42 uur

Balans Gladde ring

Frequentie 28.800 bph (4 Hz)

Spiraalveer Plat

Draaischijven Uren, minuten en seconden vanuit het midden van de wijzerplaat; maanfasen zoals die te zien zijn vanaf het noordelijk halfrond en het zuidelijk halfrond; datumaanduiding bij de "2"

Kenmerken

Kast Edelstalen kast met een krasbestendig bolvormig ontspiegeld saffierglas en aan de achterkant een doorzichtig venster van saffierglas

Afmetingen Diameter = 42 mm, hoogte = 12,17 mm

Waterdichtheid Tot 3 bar (30 m)

Wijzerplaat Zilverkleurige wijzerplaat met fijn gebosseleerd Montblanc-embleem; blauwe wijzers; zwarte Arabische cijfers

Kroon Gegroefde edelstalen kroon met Montblanc-embleem

Polsband Band van zwart krokodillenleer met grote schubben en een edelstalen vouwsluiting 

Afbeeldingen
Contactpersonen
Download PDF
Download PDF
Over Montblanc

Al meer dan 100 jaar omarmt Montblanc de tradities van eeuwigheidswaarde en exquise vakmanschap. Montblanc’s compromisloze designprincipes, stijl, kwaliteit en vakmanschap hebben er toe geleid dat erfstukken van generatie op generatie worden doorgegeven. Montblanc schrijft zelf culturele geschiedenis middels haar toewijding aan de kunsten.

berichten